Köyden Bir Çocuk (2013)
Tıfl minel-karye, bugünkü Mısırın oluşmasında son derece önemli etkiye sahip bir dönemin belgesidir. Ilk defa 1946da Kahirede yayınlanan bu kitapta Kutub, çocukluk hâtıralarını son derece hassasiyet ile yazmıştır. Kitap, yirminci yüzyılın başlarında Mısır köy hayatının örf ve âdetleri, sosyal hayatı, eğitim sistemi, dinî bayramları ve merkezî hükümet ile ilişkilerini açık bir dille sunmaktadır.
Seyyid Kutub, üniversite yıllarında, fikirlerinden etkilendiği Abbas Mahmud Akkad ile tanıştı. O, Mısırın büyük edebiyatçısı Taha Hüseyin ve Nobel ödüllü Necip Mahfuzun da çağdaşıdır.
Islâmda Sosyal Adalet onun ilk dinî, sosyal teorik araştırma kitabıdır.
Bütün Islâm dünyasında çağdaş Müslüman münevverler için önemli bir düşünür ve aksiyon adamı olarak tanınan Seyyid Kutub, 1953te Müslüman Kardeşlere katıldı.
1954te Cemal Abdunnâsıra karşı girişilen başarısız suikasttan sorumlu tutulan Ihvân yöneticileriyle birlikte tutuklandı. Mayıs 1964teki tahliyesine kadar hapiste Fi Zılâlil-Kurân adlı tefsiri üzerinde çalıştı. Hapisten çıkınca Meâlim fit-tarîkı [Yoldaki Işaretler] yazdı. Bu eserdeki görüşleri ve Ihvân-ı Müslimîni yeniden canlandırma faaliyetlerine katılması sebebiyle Ağustos 1965te tekrar tutuklandı. Uzun süren göstermelik duruşmaların sonunda idama mahkűm edildi ve 29 Ağustos 1966da cezası infaz edildi.
Sosyal ve siyasî değişimde Islâmî esasların rolü üzerine araştırmalarıyla tanınan Kutub, eserleriyle cihad, cahiliyye, ümmet gibi Islâmî kavramların algılanışında önemli katkılarda bulunmuştur.