Daha Çok Onlar Yaşamalıydı (ISBN: 9789757132134)
Sair, devrimci, yazar, örgütçü, hapishaneci, kavgaci, mimar, sosyalist Nail V. ömrünün ikinci yarisinda durulurken, insanin kizilindan doganin yesiline dönüsen çevre dostu kimligini vurguladi. Nail V. 20. yüzyilin ikinci yarisinda Nail Çakirhan'a dönüstü. Ikisinin de kimligi birdir: Nail V, insanin, Nail Çakirhan doganin sömürülmesine karsi savasti.
-Ilhan Selçuk, "Sencil Felsefenin Güzelligi", Cumhuriyet, 2 Nisan 1997-
Nail'in politik görüsleri ve mücadelesi ortadadir, ancak asil önemli olan onun dogustan ince bir sair ruhuna, kabiliyetine sahip olmasidir. Türkiye Komünist Partisi'nde siir yazanlar oldukça fazladir, oysa sair olanlar yalnizca Nazim Hikmet ve Nail V'dir. Bir sonraki kusakta Enver Gökçe ve Ahmed Arif unutulmamalidir.
-Rasih Nuri Ileri-
Çakirhan siirden kopmustu. Belki yarim yüzyil olmustu siir yazmayali... Mimar miydi? Mimardan baska bir seydi. Aga Han ödülünü kazandigi zaman bazi çevreler mimarlik ögrenimi yapmadigini ileri sürerek küçümsemislerdi. Mimarlarin en büyügü Mimar Sinan mimarlik ögreniminden geçmis gibi!
-Oktay Akbal, "Nail V.'den Çakirhan'a", Milliyet, 13 Mayis 1997
Çakirhan; yüreginde, kafasinda esit ve özgür bir dünya görüsünü yitirmemis, ömrü boyunca bu yolda ugras vermis ve agir bedeller ödemis bir aydinimiz. Insanlik birgün Nail Çakirhan'in düsledigi dünyaya ulasacak.
-Mehmet Esatoglu, "Hosgeldin... Yürüyelim", Evrensel Kültür, Ekim 1997-
Nail V., Ekim Devrimi'nin gerçegini yerinde, ama yükseklerde degil üniversitede ögrencilik, fabrikada isçilik ederek kavramaya çalisir. Yurduna döner. Birikimlerini kendi topraginda tohumlar.
-Canan Yücel Eronat, Cumhuriyet, 16.10.1998