Canon EOS 650D + 18-135mm Is Lens
Canon Eos 650D
- 18 MP CMOS APS-C algılayıcı
- Digic 5 işlemci
- ISO 100-12800
- 3 inç dokunmatik ekran
- 5 fps çekim.
- Stereo dahili mikroron
- Video esnasında sürekli otofokus
- 9 adet çapraz nokta AF
- Radyo kontrollü harici flaş desteği
- 570 gram
- 18-135 ya da 18-55 kit lens seçeneği
600D ile ilk bakışta pek fark gözükmüyor ancak aslında sistemin kalbi ve beyni yenilenmiş. 18 MP algılayıcı, MP değerini yükseltmiyor ama video'da otomatik odaklanma ve takip için ayrılmış pikseller içeriyor.
Bu sayede 650D muhtemelen Canon'un video'da en hızlı otomatik odaklanan makinesi olacak. Hızlı Phase detect yöntemiyle ölçüm yapılacağından, en azından micro 4/3'ler kadar iyi bir performans göstermesi mümkün. Test edip görülmeli.
Makinenin beyni, beklendiği üzere Digic 5 ile değişmiş. Bu da beraberinde CA ve vinyet gibi lens kusurlarını giderme imkanları sağlamış. Bu imkanlar Canon'un lensleri kullanıldığında, 20 adet hazır profil, lens kusurlarının düzeltilmesini sağlıyor.Ayrıca Canon, perde sistemini de değiştirerek, Digic 5'in işlemci gücüne makineyi adapte etmiş ve 5 fps seri çekim hızına ulaşmış. Bu pek önemli görünmese de amatör kullanıcılar için önemli bir avantajı var. Digic 5 sayesinde birden fazla fotoğraf analiz edilip tek bir düzgün fotoğraf oluşturmak mümkün. Bu özellik, daha çok yüksek ISO fotoğraflarından temiz sonuç almak için kullanılıyor.
Canon EOS 650D, seri çekim kabiliyeti sayesinde Digic 5'e dört adet fotoğraf gönderebiliyor. RAW dosyası işlemeyi bilmeyen kullanıcılar için pratik bir çözüm.
Tüm bu saydığımız lens hatası ve ISO düzeltme işlemlerinin sadece JPEG'te işe yaradığını unutmayalım. RAW'da her şeyden biz sorumluyuz.
650D'nin ISO aralığı 100-12800. 600D'den bir durak daha fazla ışık hassasiyeti sunuyor. Ancak bizce fotoğraf kalitesinde bir değişiklik olmayacak. Algılayıcı yeni de olsa, fotoğraftan ziyade, video odaklama sistemi kısmının eklendiğini düşünüyoruz.
EOS 650D, düzgün ve hızlı çalışan 'phase detect' sistemine kavuşuyor. Bunun için bu işi düzgün yapan micro 4/3'lerdeki gibi, algılayıcı üzerinde özel pikseller ayrılmış. Böylece hızlı otomatik odaklanma ve takip sistemi mümkün olmuş. Ama şu an için başarısını yorumlamak mümkün değil. Denenmesi gerek.
EOS 650D ile ilk defa bir DSLR dokunmatik ekrana kavuşuyor. 3 inç ekran ile makinenin her ayarını elle ayarlamak mümkün.
Dokunmatik ekran kompakt makinelerde tuşların yerini aldığında benim koşarak kaçtığım bir uygulama. Ama tuşlarla beraber kullanıldığında mantıklı. Tuşlar ile kullanıldığında, dokunmatik ekranı isterseniz kullanmama özgürlüğünüz devam ediyor. Ama bunun yanında angarya olan bir sonraki fotoğrafa geçme, silme ya da nokta seçimi gibi özellikleri kullanmak hızlanıyor. Bence kesinlikle faydalı bir eklen olmuş.
EOS 650D, 9 nokta AF sistemini koruyor ama arkasında 60D'nin teknolojisi var.
Bu sayede tüm noktalar çapraz tip haline dönüşüyor. Bu da yine daha hızlı ve doğru odaklama demek. Canon, 650D'ye radyo kontrollü flaş patlatma sistemini koymuş. Profesyonelleşmek isteyen biri Canon'un 600EX-RT serisi flaşına yatırım yaptığında, ST-E3-RT vericiyle bu flaşları kontrol edebilecek. 650D'den önce bu özellik sadece 5D mark III'te vardı.